4 טעויות של מתאמנים מתחילים וכיצד להמנע מהן

רותם אוסנברג
רותם אוסנברג

מאמנת כושר ותזונה לנשים במעגלי החיים ומנחת סדנאות

פתגם סיני אומר "גם מסע של אלף מילין מתחיל בצעד אחד קטן…"

החלטתם להתחיל להתאמן? או אולי כבר התחלתם? מצויין! עשיתם את הצעד הראשון.

אבל….האם הפעם תתמידו? האם הפעם תשיגו את המטרות שלכם? האם תעשו שינוי אמיתי ולאורך זמן?

אני פוגשת הרבה מתאמנים מתחילים, ורואה שוב ושוב את הטעויות שחוזרות על עצמן. אותן הטעויות שבסופו של דבר גורמות להם לפרוש.

המפתח להצלחה הוא עקביות, משמעת והדרגתיות – התקדמות בצעדים קטנים.

לפני הכל עליכם לשאול את עצמכם שתי שאלות:

  • מה יהיה הרווח שלכם מההצלחה הזו?
  • על מה אתם מוכנים לוותר לשם כך?

החלטה אמיתית להתחיל להתאמן ולהתמיד בכך, כרוכה בהחלטה לעשות את הוויתור הנדרש. זה יכול להיות נוחות, זמן בבית, זמן לתחביבים אחרים, כסף ועוד, אבל חשוב לקבל את ההחלטה כשאתם מוכנים לוויתורים מתוך ידיעה שהרווח שווה לכם את זה.

אחרי שקיבלתם החלטה מודעת, עשו זאת נכון והימנעו מטעויות שכיחות של מתחילים.

  1. אחד מעקרונות האימון החשובים ביותר הוא הדרגתיות. המוטיבציה של ההתחלה גורמת לעיתים למתאמנים לעשות את הדברים מהר מדי וחזק מדי. טמונות בכך שתי סכנות – האחת – הסיכוי שתתעייפו מהר ולא תתמידו הוא גדול יותר. השניה – קיים סיכון גבוה לפציעות ספורט. אני רואה לעיתים אנשים שמתחילים לרוץ באופן לא מבוקר ומנסים להעלות מרחקים מהר מדי, הם מרגישים מסוגלים כי סיבולת לב הריאה מספיק טובה, אבל הבסיס לא קיים – השרירים, המפרקים, הרצועות לא מספיק חזקים ו"מורגלים" לריצה, ואז מגיעה הפציעה.
    התחילו לאט ובהדרגתיות, אף אחד לא רודף אחריכם. תהנו מהתהליך ואף תשיגו תוצאות טובות יותר לאורך זמן.

  2. אינני פסיכולוגית, אבל התופעה הבאה קשורה לדעתי לחוסר בטחון ולעיתים לאגו. להסתכל מה אחרים עושים ולהרגיש לא נוח לעשות פחות. פגשתי לא מעט נשים שאמרו לי: "לשיעור הזה אני לא נכנסת. יהיה לי קשה מדי ואני לא יכולה לעשות הפסקות, לא נעים לי כשכולם ממשיכות ואני לא". גם בחדר הכושר (יסלחו לי הגברים, אבל זו בעיקר תופעה גברית) אני רואה מתאמנים שמרימים משקולות במשקל שלא מתאים להם (מאמן כושר יכול בקלות להבחין בכך) כי החברים שלהם שם ומסתכלים.
    אני אומרת וחוזרת ואומרת שוב ושוב – הפעילות הגופנית שאתם מבצעים היא עבורכם בלבד וצריכה להיות מותאמת לגוף שלכם. מה האחרים עושים לא מעניין. עשו מה שהכי נכון וטוב לכם, וותרו על המבוכה.

  3. אני נתקלת בהמון מקרים של נשים מתוסכלות שפונות אלי ואומרות לי: "מאז שהתחלתי להתאמן אני רק עולה במשקל, איך זה יכול להיות??!"
    אני מצטערת לנפץ את המיתוס הרווח, אבל עליה במשקל אחרי שבועיים של אימונים לא נובעת מעליה במסת שריר. זה לא קורה כל כך מהר.
    מה שלרוב כן קורה, זה הנטיה לאכול יותר כשמתחילים להתאמן. לעיתים זה נובע באמת ממצב של תיאבון מוגבר ולעיתים מאפקט פסיכולוגי הגורם לנו לחשוב שמותר לנו לאכול יותר כי התאמנו. ואז מגיעה העליה במשקל ואיתה התסכול והויתור.
    אם אתם מתאמנים מתחילים, ומבצעים פעילות בתדירות ועצימות של מתחילים, אין צורך בשינוי בכמות הקלוריות היומית. אם יש עליה במשקל ואתם מתקשים להבין מדוע, נסו קודם כל לנהל יומן אכילה שיכניס אתכם למודעות ואולי יוכל לתת לכם תשובות. אם יש קשיים גם בהמשך הדרך, פנו לדיאטנית ספורט שתתן לכם המלצות מדוייקות לצרכים שלכם.

  4. אם כבר מדברים על תזונה, מתאמנים מתחילים נוטים להקל ראש בחשיבות של תזונה נכונה לפני ואחרי אימון. אני שומעת הרבה אמרות כמו "מצטערת, לא מסוגלת להכניס כלום בבוקר", "אני לא רוצה לאכול אחרי האימון, השעה מאוחרת מדי" ועוד.
    דעו – אכילה נכונה לפני אימון תשפר את הביצועים שלכם באימון, תתרום להתאוששות ולטווח הארוך תתרום לתוצאות טובות יותר מהאימונים. אכילה נכונה אחרי אימון חיונית לאפקט של חיזוק ועליה במסת שריר ולהתאוששות. יותר מכך – האם ידעתם שאכילה לפני או אחרי אימון עשויה למנוע פגיעה במערכת החיסונית שלכם?
    תזונת ספורט לקויה עשויה לגרור תסכול על כך שלא רואים תוצאות או עייפות ובעיות בריאותיות שעשויים להוציא אתכם מהתהליך. לכן אל תקלו ראש בנושא, תזונה נכונה היא חלק בלתי נפרד מתהליך הכניסה לכושר ושמירה על הבריאות.

נכון, זה נשמע לא פשוט. אבל יכולה לומר לכם גם מתוך הסיפור האישי שלי וגם משל אלו שאני מאמנת ופוגשת באימונים – הרווח עולה על המחיר. בגדול.

זכרו – עקביות, משמעת והדרגתיות. זה מה שנדרש ואתם שם. בהצלחה!!

מוזמנת לשתף חברות

השאירי תגובה

דילוג לתוכן